"Traumatische symptomen worden niet door de gebeurtenis zelf veroorzaakt. Ze ontstaan wanneer de overgebleven energie die ontstaan is tijdens de gebeurtenis niet ontladen wordt uit het lichaam. Deze energie blijft gevangen zitten in het zenuwstelsel waar het schade berokkent aan ons lichaam en onze geest"
- Peter Levine

Traumatherapie richt zich in de eerste plaats op de symptomen van het trauma in het lichaam/zenuwstelsel en gaat ervan uit dat een trauma niet steeds opnieuw verteld (en herbeleefd) hoeft te worden om te genezen.

Praktijk adres

Stulpselaan 1
3749 AR Lage Vuursche
tel: 06 190 79 980
email: johan@meijen.nl

Traumatherapie

Wat is traumatherapie?

Traumatherapie of Somatic Experiencing is een methode voor het helen van trauma die werkt met lichaamsbewustzijn. Deze richt zich in de eerste plaats op de symptomen van het trauma in het lichaam en zenuwstelsel. Sensaties zijn de taal van het lichaam, het ervaren van de lichaamsensaties wordt gebruikt als ingang voor het verwerken van trauma.

Enkele uitgangspunten van Traumatherapie/Somatic Experiencing zijn:

  • deze therapie is ontwikkeld voor traumaverwerking
  • is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek in de neuro-biologie
  • werkt daar waar trauma in het zenuwstelsel zit, het trauma hoeft niet steeds opnieuw verteld (en herbeleefd) te worden

Waarom traumatherapie?

Dr. Peter A. Levine, de grondlegger van Traumatherapie/Somatic Experiencing, baseert zijn theorie op zijn observaties van dieren in het wild. Dieren worden regelmatig met de dood bedreigd. Toch raken ze zelden getraumatiseerd. Ze weten instinctief hoe zij de intense energie die vrijkomt bij overlevingsgedrag moeten reguleren en ontladen.

Wij mensen zijn uitgerust met vrijwel dezelfde regelmechanismen als dieren. Deze worden echter beperkt of geblokkeerd door het rationele deel van onze hersenen. We kunnen ons bijvoorbeeld ‘groot houden’ of ‘doorzetten’ en daarmee een volledige ontlading in de weg staan. Dit kan resulteren in (post)traumatische stress symptomen.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkig ademen, overmatige alertheid of prikkelbaarheid, onrust, slapeloosheid
  • depressie, uitputting, gevoel van hulpeloosheid of onmacht, krachtverlies in de spieren
  • dissociatie, gevoel dat (een deel van) je lichaam niet van jou is, beperkt spectrum van gevoelens
  • ontkenning: het trauma is niet gebeurd of het is niet belangrijk

Hoe werkt traumatherapie ?

Bij traumatherapie werk ik met de zogenaamde ‘felt sense’. Het gewaarzijn van lichamelijke sensaties, om het lichaam te helpen spanning te ontladen. Voorbeelden van deze lichamelijke sensaties zijn: warmte, tintelingen, kippenvel, sneller of langzamer worden van hartslag of ademhaling. Met de juiste begeleiding naar het belichaamde gevoel kan het lichaam het zelfgenezende vermogen herstellen.

Ik help de cliënt zich bewust te worden van zijn hulpbronnen die het verwerkingsproces ondersteunen. Voorbeelden van interne hulpbronnen zijn: je gevoel voor humor, contact met de grond, gevoel van kracht, creativiteit, je intelligentie. Externe hulpbronnen kunnen iedere vorm van ondersteuning zijn, bijvoorbeeld door vrienden, familie, een fijne plek, positieve herinneringen. Deze geven in het lichaam een gevoel van vertrouwen en ontspanning. Dat doorbreekt de vicieuze cirkel van aanhoudende en zichzelf versterkende spanning.

Door hele kleine stapjes te zetten, in en uit de spanning, heeft de cliënt steeds het gevoel het zelf ‘in de hand’ te hebben. De geblokkeerde overlevingsenergie wordt zo op een veilige en geleidelijke manier ontladen. Na deze ontlading ervaren mensen vaak een sterke afname van hun stress symptomen.

Heel aangenaam aan de aanpak van Johan is dat ik het gevoel heb gekregen dat ik niet hoef te vechten tegen gevoelens of gedachten die zich aandienen. Ik hoef er niet voor weg te lopen en kan als volwassen man kijken naar mijn eigen gedrag dat soms door het kind in mij wordt "Uitgelokt".
- Bas